Waarom ik er voor gekozen heb om voor sociaal pedagogisch hulpverlener te gaan studeren…

IMG_4740

Als kind wordt er vaak aan je gevraagd wat je nou eigenlijk wilt worden. De ene keer was het kapper, de andere keer juffrouw of winkelmedewerker. Van kleins af aan wist ik in ieder geval dat ik graag iets met mensen wilde doen. Maar hoe kwam ik er bij om SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) te gaan studeren? Dat vertel ik je vandaag.

Ik kan me zelfs nog goed herinneren dat ik Wendy van Dijk wilde worden… Niet omdat ze zo goed kan presenteren of omdat ze er goed uit ziet maar omdat ze ,toen ik klein was, een programma presenteerde wat ‘Hart in Aktie’ heette. Daarin ging ze op pad om mensen te helpen die problemen hadden of iets ingrijpends hadden meegemaakt. Dat wou ik ook! Tja, als kind houdt je je niet bezig met opleidingen maar droom je nog gewoon lekker.

De opleiding voor Wendy van Dijk bestond echter niet. Op de middelbare school twijfelde ik dan ook nog om fotografie of te studeren of naar de kunstacademie te gaan. Nadat dit het allebei niet helemaal leek te zijn, dacht ik eigenlijk terug aan de wens om met mensen te werken en iets te kunnen betekenen voor een ander. En toen kwam de opleiding Social Work op mijn pad! Een opleiding die eigenlijk een combinatie vormt tussen Maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD) en Sociaal Pedagogische hulpverlening (SPH). Ik besloot een dagje mee te gaan lopen op de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Dit was het helemaal. Tijdens deze HBO studie kon ik mensen helpen, iets betekenen voor een ander en mezelf ontwikkelen.

Inmiddels zijn we nu vier jaar verder en ben ik aan het einde van mijn studie gekomen. Het waren vier leerzame jaren vol ups en downs. Gelukkig waren die downs er minder hoor. Ik heb geleerd dat het niet alleen gaat om mensen helpen maar voornamelijk om iemand anders ondersteunen en te focussen op de eigen kracht van die persoon. Ik ben heel wat ervaring rijker, zo heb ik 2 volledige schooljaren stage mogen lopen. De eerste keer op een woning voor volwassenen met een verstandelijke beperking, de tweede keer op een woning in de jeugdzorg voor zeer moeilijk lerende kinderen. Allebei indrukwekkend en zo leerzaam en niet onbelangrijk, ik haalde er heel veel voldoening uit! Daarnaast waren er natuurlijk ook voldoende theoretische vakken die me heel wat kennis bijgebracht hebben. Ik ontdekte dat ik het werken met groepen onwijs leuk vond. Werken met een individu vond ik ook heel bijzonder maar ik dacht dat ik dit binnen een groep (SPH) altijd nog wel kon toepassen en het andersom lastiger zou zijn. Vanaf het derde jaar heb ik me dan ook gefocust op de richting Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. In het derde en vierde jaar voegde ik daar ook nog een specialisatie tot Jeugdzorgwerker aan toe.

Het was voor mij echt een hele fijne studie. Het was vrij hard werken en vooral mentaal niet altijd makkelijk maar het was het zo waard! Ik heb heel veel geleerd als professional maar dat niet alleen… Ik ben ook nog eens een ander mens geworden. Ik weet nu hoe ik in elkaar zit en ken mezelf een heel stuk beter. Vakken als ‘Gespreksvoering’ of ‘Psychologie’ zijn altjid interessant en in iedere sector handig. Mocht ik in de toekomst niet als hulpverlener aan de slag gaan, dan weet ik in ieder geval zeker dat deze studie me toch als persoon heel veel gebracht heeft!

Schooljaar 2015-2016 was mijn vierde en tevens laatste jaar. Of ik afgestudeerd ben? Dat vertel ik je binnenkort!

Volg jij een studie? Of heb je er één gevolgd?

Liefs, Annemijn

De foto bij dit artikel is gemaakt door Fotografie Simone Steijaert

1 Comment on Waarom ik er voor gekozen heb om voor sociaal pedagogisch hulpverlener te gaan studeren…

  1. anneleen
    21 juni 2016 at 15:04 (2 jaar ago)

    Onze studie sluit erg met elkaar aan en vind ik dus heel interessant en leuk! 🙂 ik ben nieuwsgierig wat je nu gaat doen… nog verder studeren of net zoals mij het werkveld in 😉 ik zou je graag als collega naast me hebben, want je komt me altijd over als een zorgzame en lieve meid!
    anneleen onlangs geplaatst…Een snap’je uit mijn levenMy Profile

    Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge