Tips om je eindexamens te overleven + mijn ervaring

blond eindexamens

De eindexamens zijn weer begonnen! Spannend! Toen ik afgelopen week mijn mentor van de havo in de supermarkt tegenkwam, besefte ik me dat ik vier jaar geleden ook hard aan het studeren was. Eindexamens blijven toch altijd spannend, je weet nooit wat je kunt verwachten en of je genoeg geleerd hebt. Daarom geef ik je vandaag tips om je hoofd koel te houden en de examens te overleven!

1. Studeer!
Geen overbodige tip… Ik heb een beetje een allergie voor mensen die hard roepen: ‘Ja, ik heb toch niet goed geleerd’ of ‘Nou ik heb een 10 en had helemaal niet geleerd!’ *bleh*. Daar kan ik echt niet goed tegen. Je wilt je examens halen toch? Het enige wat je daar voor kunt doen is je best en leren. Kruip in de studieboeken! Als het goed is, is het maar even en heb je binnenkort je diploma op zak! Het zou zo zonde zijn wanneer je spijt krijgt omdat je niet genoeg geleerd hebt.

2. Beloon jezelf.
Jezelf belonen na het leren wil nog weleens helpen en kan motiverend zijn. Wil je nog andere blogs lezen? Of heb je zo’n zin in een stukje chocolade of iets anders? Beloon jezelf daar dan mee na het studeren. Zo ben je gemotiveerd om wat te doen en lijkt het studeren iets minder erg. Zelf doe ik dit ook weleens. Webshops lijken namelijk vaak aantrekkelijker wanneer je moet studeren, ik beloon mezelf dan door soms achteraf iets te kopen wat ik al een tijdje graag wou hebben. Dat werkt!

3. Neem af en toe een pauze.
Tussen al dat studeren door mag je ook af en toe wel even een pauze nemen. Doe even iets anders zodat je je gedachten een beetje kunt verzetten en je kunt ontspannen. Meestal heb je daarna weer meer energie om het leren weer op te pakken.

4. Doe wat voor jou werkt.
Laat je niet teveel beïnvloeden door anderen. Overleggen met mede examenkandidaten lijkt handig maar dat is het niet altijd. Dit kan soms juist stress opleveren en dat kun je nu even niet gebruiken. Zeker wanneer de ander juist heel erg veel last van stress heeft, bestaat de kans dat je dat alleen maar gaat overnemen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die jou goed bedoelde adviezen geven. Super lief! Maar weeg voor jezelf wel af of het voor jou nuttig is en kijk zelf wat je er mee kunt doen.

5. Meer dan je best kun je niet doen.
Ben je tevreden met wat je geleerd hebt? Heb je het gevoel dat je echt alles weet wat je moet weten? Wees dan ook trots op jezelf en ga ervoor. Meer dan je best kun je niet doen en als jij het gevoel hebt dat je je best gedaan hebt dan is dat top!

Mijn ervaring:
Ik kan me nog herinneren dat ik de eindexamens best spannend vond maar ik had er wel veel zin in. Het was toen best wel een spannende periode en het leek ook best wel iets ‘groots’ om zoveel eindexamens te maken. Ik wou nou eenmaal heel graag mijn havo diploma halen. Achteraf kan ik je vertellen dat het allemaal best wel mee viel en wanneer ik het nu vergelijk met HBO is het ook totaal iets anders en waren het ‘maar’ eindexamens. Ik heb eindexamen gedaan in de vakken: Duits, Engels, Nederlands, Biologie, Geschiedenis, Kunst Algemeen en Aardrijkskunde. Ik had een vakkenpakket wat toen ‘Cultuur en Maatschappij’ genoemd werd, Wiskunde was toen nog nét niet verplicht dus wat dat betreft had ik veel geluk,

Toch vond ik mijn eindexamenperiode achteraf toch wel heel erg leuk. Iedere keer wanneer je een examen maakt ben je weer een stukje dichterbij je diploma en waarschijnlijk weer verlost van een vak! Ook vond ik de sfeer onderling heel erg leuk. Iedereen had spanning maar dat maakte het juist wel weer gezellig en gaf mij het gevoel dat ik er niet alleen voor stond. De dag van de uitslag staat ook nog in mijn geheugen gegrift. Mijn mentor belde te vroeg waardoor ik dacht dat ik gezakt was… Maar ze was al klaar met de mensen die gezakt waren en belde daarom eerder de geslaagden. Ik ben geslaagd met een mooie cijferlijst! Ik scoorde het hoogste cijfer voor Duits en het laagste voor Biologie. Daarna stond er een feest en een heerlijke vakantie naar het Italiaanse Rimini gepland en heb ik weer heerlijk kunnen ontspannen.

Mocht jij eindexamen doen dit jaar, dan wens ik je bij deze heel veel succes! Geloof in jezelf! Je kunt het echt!

Liefs, Annemijn

bron afbeelding

 

2 Comments on Tips om je eindexamens te overleven + mijn ervaring

Leave a Reply

CommentLuv badge