Is het leven van een blogger nou echt zo ideaal?

rooskleurig

Wanneer ik vertel dat ik een blogger ben krijg ik vaak reacties als: ‘Oh dan krijg je vast veel gratis!’. Maar is dat wel zo? En is het leven als blogger wel zo rooskleurig? Ik kan je bekennen dat ik het soms juist zwaar vind om blogger te zijn. Natuurlijk krijg ik ook weleens iets gesponsord. Maar is dat echt zo leuk? Ik vertel het je in dit artikel.

Ik bezoek dagelijks grote blogs van grote en bekende bloggers. Zij hebben prachtige sites met superscherpe fotos. leuke videos, mooie producten en ook nog eens een hoop gesponsorde artikelen. Iedere week laten ze wel iets zien wat gesponsord is. Een kappersbezoek, een nieuwe lipstick, een app of iets voor in huis. Wat gaaf dat je dat als blogger ‘zomaar’ mag ontvangen. Maar is dit nou echt zo leuk?

Ik krijg soms best wel een depressief gevoel van al die blogs en bloggers. Het voelt dan of zij het allemaal beter kunnen, veel meer tijd in hun blog kunnen stoppen en er bakken met geld binnenkomen. Als ik dit realistisch bekijk weet ik heus wel dat het hard werken is om geld te verdienen met je blog, dat ervaar ik immers zelf ook. Toch vind ik het soms meer irritant dan leuk. Waarom zitten wij als bloggers allemaal producten de hemel in te prijzen via internet? Omdat het geld oplevert of omdat het fijne producten zijn? Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het voor sommige mensen helemaal niet fijn is om blogs te bezoeken omdat bloggers op deze manier een heel rooskleurig leventje laten zien. Over het algemeen tonen bloggers toch vooral de leuke dingen aan het leven en aan bloggen. Is dat leven dan zoveel beter? Nee!

Ik kan je vertellen dat het leven als blogger helemaal niet zo rooskleurig is en ook nooit perfect zal zijn. Ik denk dat het heel natuurlijk is om vooral de leuke dingen te delen en je op deze manier minder kwetsbaar op te stellen naar de buitenwereld. Iedereen kan jouw blogs vinden op het internet dus schrijf je nou eenmaal minder snel over een relatie die over is of je studieschuld. Ik probeer hier zelf een balans in te vinden. Zo heb ik ook artikelen geschreven over het verbreken van mijn relatie of de wat minder leuke perioden in mijn leven. Toch denk ik dat je altijd de nadruk op de leuke dingen blijft leggen.

Bloggen is eigenlijk nog best wel pittiger dan de meeste mensen denken. Zo ervaar ik het tenminste. Het is niet even een artikeltje tikken en wat foto’s schieten en het -hup- op het internet plaatsen. Wanneer je echt flink wilt bloggen en wat bezoekers wilt hebben zul je regelmatig wat moeten plaatsen. Ik probeer een schema aan te houden en om de dag een artikel te plaatsen. Dit is wel wat makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zat ik maandagavond laat naast mijn vriend in bed nog wat te regelen zodat er afgelopen dinsdag een video online stond. Als blogger heb ik wel het gevoel dat je steeds je best moet blijven doen om artikelen online te zetten en je te onderscheiden van de rest. Er zijn tegenwoordig zoveel bloggers en youtubers dat je echt een beetje uniek moet zijn. Ik moet bekennen dat het me soms veel energie kost om iedere keer wat online te zetten. Soms probeer ik wat vooraf in te plannen maar dat wil ook niet altijd lukken naast mijn stage, scriptie en vriend.

Om terug te komen op het ‘rooskleurige’… Ook ik verdien weleens wat bij via mijn blog en ontvang weleens gesponsorde artikelen. Toch vind ik wat verdienen met mijn blog echt bijzaak. Het is super leuk en een eer maar ik blog vooral omdat ik het leuk vind en er blij van word. Ook zonder iets te verdienen vind ik bloggen ontzettend leuk. Toch is ‘verdienen met bloggen’ best een hot item en een veel besproken onderwerp. Dit lijkt allemaal heel simpel en puur verwennerij maar er gaat best wel wat aan vooraf. Zo werk ik dus samen met bedrijven maar deze stellen soms best wel wat eisen en het kost soms dan ook best wel wat dagen of soms weken om tot een goede samenwerking te komen. Wanneer je dan uiteindelijk het product in handen hebt kan het soms ook nog best wel tegenvallen omdat iets niet overeenkomt met wat er afgesproken was of aan de eisen voldoet. En dan? Dan moet je alsnog een eerlijke review schrijven. Laatst werd ik door meerdere bedrijven tegelijk benaderd, super tof! Maar dat wil ook zeggen dat ik dus verschillende gesponsorde artikelen in dezelfde periode ‘moet’ plaatsen. Ik wil niet zielig doen en zeggen dat dit zwaar is maar je bent als blogger wel continu aan het puzzelen. Ik ga namelijk ook geen wekenlang gesponsorde artikelen plaatsen want dan is het persoonlijke stukje aan mijn blog helemaal verdwenen. Het is als blogger gewoon continu wikken en wegen en jezelf onderscheiden.

Dit is nog maar een klein stukje van het grote geheel waar je als blogger aan werkt en rekening mee moet houden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het hartstikke eerlijk is wanneer je als blogger eens iets gratis krijgt in ruil voor een review of een bedrag. Mensen van buitenaf zien niet wat je allemaal moet doen of moet schrijven voor dat ene product. Iedereen moet werken voor zijn of haar geld en zo werkt een blogger ook voor de producten. Natuurlijk kan het zo zijn dat je als grote blogger producten krijgt zonder er op dat moment iets voor te doen maar die komen niet zomaar uit de lucht vallen. Kijk eerst eens naar wat er aan vooraf gegaan is of wat iemand gedaan heeft voordat je oordeelt over ‘gratis’ producten of diensten. Dat is mijn wijze les aan jullie en ook vooral aan mezelf om te onthouden wanneer ik weer eens oordeel over een grote blogger!

Wat denk jij?

Liefs, Annemijn

 

 

 

4 Comments on Is het leven van een blogger nou echt zo ideaal?

 1. Kim | Kimsbloglife
  31 maart 2016 at 09:45 (2 jaar ago)

  Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik had enkele weken terug ook plots het ene na het andere mailtje in mijn inbox voor samenwerkingen, en eerst vond ik dat heel leuk maar tegelijk ook wel vervelend… Zeker als kleinere blogger krijg je soms lastige aanvragen en zijn er ook merken die misschien minder goed bij je blog passen die je mailen, of merken die het enkel en alleen voor de linkbuilding doen… Je krijgt er dan wel iets leuks voor in de plaats, maar je blog verliest dan weer aan kwaliteit in de ranking van Google… En zo is het altijd overwegen of je wel of niet wil samenwerken met een bepaald bedrijf, en dan ook nog eens onderhandelen over het bedrag, het aantal producten, het aantal linkjes enzovoort. Daar kruipt inderdaad heel wat tijd en denkwerk in!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Weekendje weg: naar de Efteling en snowboarden in Landgraaf!My Profile

  Beantwoorden
 2. Mariska
  31 maart 2016 at 12:55 (2 jaar ago)

  Niemand heeft een ideaal leven, dat ten eerste. Het is best hard werken voor bezoekers hoor, dat ervaar ik ook. Er gaat veel tijd in zitten, en moeite. Maar ik vind het ontzettend leuk en de moeite helemaal waard.

  Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge