Hoe vaak krijg jij de kans om iemands leven te redden?

Ben jij al donor?

Heb jij jezelf deze vraag weleens gesteld? Nee? Misschien is dit artikel dan een aanleiding om het eens te gaan doen. Vandaag een artikel met een onderwerp waar ik jullie aandacht voor wil vragen. Afgelopen maand was het van 12 tot 19 oktober Donorweek. Wist je dat de gemiddelde wachttijd voor een nier ongeveer vier en een half jaar is?  Wil je weten of ik zelf donor ben?  Lees dan snel verder.

Afgelopen week kwam ik in het ziekenhuis een folder over donor worden tegen. Op de afdeling waar ik hingen een stuk of 10 posters over donorregistratie. Dit inspireerde mij om dit serieuze onderwerp onder de aandacht te brengen.

Waarom zou je als donor registreren?
Een donor kan 8 levens redden. Met andere woorden, hoogstwaarschijnlijk kun jij 8 levens redden door je te registreren als donor. Er wachten in Nederland meer dan 1200  zieke mensen op een donororgaan of een weefsel. Van die mensen sterven er ook ieder jaar weer  veel omdat er geen orgaan of weefsel voor beschikbaar is. De kans dat jij zelf een orgaan of weefsel nodig hebt is aanwezig en dan wil jij toch ook dat jouw leven gered wordt? Als je je keuze vastlegt hoeven jouw nabestaanden dit niet voor jou te doen.

Wist je dat?

 • Je ook donor kan en mag worden als je ziek bent en/of bepaalde medicatie gebruikt. Er zijn namelijk altijd nog wel organen of weefsels die wel gebruikt kunnen worden.
 • Er pas na het overlijden gekeken wordt of organen geschikt zijn? Artsen doen dus zeker hun best voor jou en geven een andere patiënt geen voorrang boven de andere.
 • Organen en weefsels worden uitsluitend gebruikt voor transplantatie.
 • Iedereen heeft evenveel recht op transplantatie.
 • Je kunt gewoon opgebaard worden na de donatie. Dit is voor veel mensen belangrijk. Je kunt nog steeds afscheid nemen van de overledene en er wordt niks in het zicht gedaan. Dus er wordt niks weggenomen uit het gezicht, de handen of de hals.
 • Ruim drie miljoen mensen al ‘ja’ hebben gezegd.
 • Ik er daar één van ben.
 • Je nooit te oud bent om donor te worden.

Ik ben ook donor!
Eind juni 2013 besloot ik om donor te worden en me te laten registeren. Ik heb op televisie en in de media al vaak genoeg mensen gezien die op een wachtlijst stonden om een orgaan te kunnen krijgen. En vaak kwam het orgaan dan nog te laat. Ik vond dat ik hier wat voor moest betekenen. Wel vind ik het erg belangrijk dat mensen nog gewoon afscheid van mij kunnen nemen. Toen ik las dat dit ook echt zo is, was de keuze voor mij erg makkelijk. Wel heb ik mijn huid en hoornvliezen uitgezonderd. Om op die manier toch wat controle te hebben over het feit dat er dan nog afscheid van mij genomen kan worden. En ik er uit zie zoals ik was. Aangezien ik dan niet meer in staat ben om het zelf te controleren, haha. Maar ik zou niet weten waarom ik geen donor had willen worden. Je kunt er mensenlevens mee redden en ik denk dat je dan zelf niks meer hebt aan die organen en weefsels. Ook vind ik het een fijn idee dat mijn nabestaanden hier niet meer over na hoeven te denken.

En jij?
Ben jij al donor? En waarom wel of waarom niet? Heb jij je keuze ook vast laten leggen? Mocht je naar aanleiding van dit artikel jouw keuze vast laten leggen dan kun je dat doen via deze website.

3 Comments on Hoe vaak krijg jij de kans om iemands leven te redden?

 1. Rosie
  9 november 2014 at 13:48 (4 jaar ago)

  Goed dat je zo’n serieus onderwerp op je blog besteed. Ik ben ook donor, al zo’n 5 jaar en ik kan mij geen enkele reden bedenken waarom ik geen donor zou willen zijn!

  Liefs! X

  Beantwoorden
 2. Petra
  18 november 2014 at 20:38 (4 jaar ago)

  Ik ben al jaren donor( ongeveer 30 jaar) nadat er iemand om het leven kwam bij een ongeval, kreeg onze familie de vraag van de artsen en het antwoord was zonder twijfel “ja”….zodoende werden wij allemaal met de neus op de feiten gedrukt om hier eens goed over na te gaan denken….

  Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge