Hoe houd je als blogger je werk en privé gescheiden?

werkenprive

Al 1,5 jaar deel ik lief en leed met jullie via mijn blog. Er staan inmiddels een hoop persoonlijke artikelen online waarin ik veel met jullie deel. Nu ik bijna afgestudeerd ben en op zoek wil naar een baan, loop ik toch tegen een probleem aan… Iedere potentiële werkgever én cliënten kunnen immers alles over mij lezen op mijn blog. Hoe houd je als blogger je werk en privé gescheiden? Ik probeer daar in dit artikel een antwoord op te geven.Eigenlijk heb ik nooit veel moeite gehad met het delen van mijn ervaringen en een deel van mijn leven. Natuurlijk houd ik echt wel rekening met wat ik wel en niet online zet maar ik probeer hier ook niet al teveel mee bezig te zijn. Anders zouden mijn artikelen een stuk minder spontaan en persoonlijk zijn en dat wil ik nou net niet. Tot vorige week… een aantal cliënten voegden me ineens toe op instagram en tijdens mijn dienst zag ik één van hen mijn foto’s uitgebreid bestuderen. Tja… en dan?

Op mijn Instagramaccount (@lifebyannemijn) deel ik bijna dagelijks foto’s en deze zijn vaak nog persoonlijker dan de artikelen op mijn blog. Dit is een openbaar account omdat ik deze gelinkt is aan mijn blog en ik zo mijn bezoekers letterlijk een kijkje in mijn leven wil geven. Dit wil dus zeggen dat iedereen mijn foto’s kan zien. Zo ook al mijn cliënten, collega’s en potentiële werkgevers. Nu vind ik die laatste twee niet zo’n probleem omdat mijn blog in deze fase van mijn leven nou eenmaal iets is wat bij mij hoort. Maar hoe houd ik mijn werk en privé gescheiden voor mijn cliënten?

Dat is als blogger bijna onmogelijk. Je kunt niemand verbieden om je blog of social media kanalen te bekijken. Wanneer ik een cliënt hierop ‘betrap’ ga ik hier meestal wel over in gesprek maar hiermee voorkom ik natuurlijk niks. Toch maak ik me er ook weleens zorgen over. In hoeverre ben ik nog professioneel als hulpverlener in de zorg wanneer ik ook blog?

Het leek me dan ook een goed idee om hier nu eens open en eerlijk over te zijn. Vandaar dat ik op dit artikel geschreven heb. Open en eerlijk wil ik ook vooral blijven naar iedereen die mijn blog leest, inclusief cliënten, collega’s en eventuele werkgevers. Iedereen heeft net zoveel recht om mijn blog te lezen en daarom kun je niet voorkomen dat iemand je blog wel of niet gaat lezen.

Hoe ga ik dan nu toch mijn werk en privé gescheiden houden als blogger? Ik denk dat het vooral belangrijk is om bewust keuzes te maken. Voor je een artikel schrijft is het misschien toch verstandig om even kort stil te staan bij wat je wel en niet wilt delen en in hoeverre je persoonlijk wilt blijven. Ik publiceer alleen maar artikelen waar ik zelf volledig achter kan staan. Zo kan iedereen mijn artikelen lezen en heb ik niet te verbergen. Tenminste, op mijn blog niet. Social Media is dan weer een ander verhaal. Facebook verzoeken van cliënten sla ik af. Waarom? Om zo toch nog eens stukje gescheiden te houden en mijn professionaliteit te waarborgen. Ik vind het een minder groot probleem wanneer hij of zij mij toevoegd wanneer ik niet meer op dezelfde locatie werkzaam ben en geen wekelijks contact meer heb met deze persoon. Op dat moment ben ik namelijk niet meer werkzaam als hulpverlener voor de persoon in kwestie.
Misschien vraag je je af wat ik gedaan heb met Instagram. Het klink hard en vervelend, maar ik heb de cliënten geblokkeerd. Puur uit bescherming voor mezelf en voor hen. Ik vind dat zij lekker zelf mogen weten wat ze posten op Instagram en dat echt in de categorie ‘vrije tijd’ valt. Ik vind het niet nodig om hun accounts te bekijken, dat is namelijk ook een stukje privacy wat zij tot hun beschikking hebben. Ik hoef niet te weten wat zij delen met hun vrienden en dat hanteer is dus ook voor mijn account, Ik bedoel het dus absoluut niet vervelend of onaardig maar dit is puur het stukje ‘scheiding’ tussen werk en privé wat ik als blogger nog kan en wil hanteren.

Ik hoop niet dat dit artikel verkeerd of arrogant overkomt want zo bedoel ik het absoluut niet. Dit is alleen de wijze waarop ik mijn werk en privé gescheiden probeer te houden als blogger & hulpverlener.

Vind jij het nodig om je werk en privé te scheiden? Zo ja, hoe doe jij dat?

Liefs, Annemijn

 

11 Comments on Hoe houd je als blogger je werk en privé gescheiden?

 1. Leonie van Mil
  3 juni 2016 at 12:16 (2 jaar ago)

  Dit is inderdaad een lastig puntje. Ik ben ook op zoek naar een baan en ik wil echt niet dat iedere werkgeven die mij googled gelijk alles over mij weet. Ik heb twee hele persoonlijke artikelen klaarstaan (al 2 weken), waar ik best trots op ben. Maar ik zet hem nog niet online. Misschien doe ik het nog, maar voor nu lijkt het mij helemaal niet verstandig
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Zijn eerste prikjesMy Profile

  Beantwoorden
 2. Kim |kimsbloglife
  3 juni 2016 at 13:11 (2 jaar ago)

  Dit vind ik ook ontzettend moeilijk! Enerzijds ben ik ook heel erg open en heb ik er geen probleem mee om dingen te delen, ik kies er zelf voor en weet dat iedereen het kan lezen, maar anderzijds vind ik het ook wel moeilijk als mensen uit mijn werkomgeving plots te dichtbij komen… Zeker cliënten inderdaad. Dus ik begrijp wel dat je ze geblokkeerd hebt… Anderzijds vind ik het ook wel wat tegenstrijdig misschien, want wildvreemden mogen het dan wel zien en mensen die je wel kent en die eigenlijk zelf ook heel veel met je delen niet… Maar ik weet dat het niet eenvoudig is en weet niet wat ik zou doen als er plots cliënten me zouden toevoegen, misschien zou mijn eerste reactie ook zijn om hen te blokkeren… Anderzijds wil ik misschien proberen er toch wat opener over te zijn (als ze het per ongeluk ontdekken toch), want het hoort nu eenmaal bij mij en ik sta erachter dus het is te nemen of te laten… Hoewel ik zelf ook soms twijfel of het wel een goed idee is om dit allemaal te delen, en dat maakt het nog lastiger!
  Kim |kimsbloglife onlangs geplaatst…Al een maand niet geblogd… Hoe bevalt het en hoe moet het nu verder?My Profile

  Beantwoorden
 3. Ilse van Kreanimo
  3 juni 2016 at 17:36 (2 jaar ago)

  Ik doe dat ook héél bewust nadenken over ‘ wat niet en wat wel!’
  MIjn leerlingen zijn 14-15 jarigen. Ze weten dat ik een niche blog heb over tekenlessen.
  Als ze een beetje handig zijn hebben ze ook héél snel mijn persoonlijke blog gevonden.
  Ik deel soms ook schoolverhalen (zonder naam en toenaam), maar soms vinden ze die dingen dus wel.
  Maar op mijn blog staan geen geheimen of beschamende dingen of zo.
  Ik denk er goed na over die dingen!
  Moeilijk hè!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Fort van Breendonk: reisfotochallenge 22My Profile

  Beantwoorden
  • lifebyannemijn
   7 juni 2016 at 12:34 (2 jaar ago)

   Het blijft lastig. Leuk om te lezen dat die met jouw werk ook speelt. Ik denk dat we een goede aanpak gekozen hebben.

   Beantwoorden
 4. Nicky
  3 juni 2016 at 19:57 (2 jaar ago)

  Ik werk zelf in een winkel, en vooral in het begin voel je je precies een ‘publiek bezit’. Ik heb dan ook de grens getrokken: Facebook is enkel voor mensen die ik in mijn privé ken. Is een klant nieuwsgierig naar mijn moestuin of huis? Dan mag die zeker een kijkje nemen op mijn blog. Daar ben ik ook wel persoonlijk, maar er staan geen dingen op die ik niet in de winkel zou vertellen ook.
  Nog zo’n discussie is: hoe ga je om met politieke uitspraken? Een klant afgelopen week probeerde me echt uit te dagen om uitspraken te doen. Terwijl ik dat echt niet passen vind voor een winkelbediende. Ik zou niet willen horen dat een winkelbediende haar politieke mening staat te verkondigen tegen een klant. Dat komt niet professioneel over vind ik. Als ze me natuurlijk in mijn vrije tijd ziet, dan wil ik dat wel doen. Maar ook daar vind ik dan weer: als ik mijn schort niet aanheb wil ik wel uitleggen waar bepaalde dingen liggen, maar uitspraken doen of beslissingen nemen? Nee, dat doen mijn collega’s met schort aan wel voor me!
  Nicky onlangs geplaatst…Bij de parodontoloog..My Profile

  Beantwoorden
  • lifebyannemijn
   7 juni 2016 at 12:36 (2 jaar ago)

   Ik herken het! Heb ik ook vaak meegemaakt toen ik nog winkelmedewerker was. Ik probeerde me nooit te mengen in de politiek.

   Beantwoorden
 5. Grace
  4 juni 2016 at 10:41 (2 jaar ago)

  Gelukkig heb ik dit probleem niet zo zeer. Mijn blog is natuurlijk ook persoonlijk, maar ik ben ook in het echt een open boek. Ook op mijn werk wordt er gewoon over gekletst en laat ik dezelfde foto’s zien. Maar ik heb ook geen cliënten en klantcontact is er ook niet echt bij. Ik denk dat dat heel veel scheelt. Als ik lerares, arts of agent zou zijn .. dan zou ik dat misschien iets anders aanpakken.Maar hoe? Moeilijk voor een flapuit zoals ik.

  Ik vind de stap om in elk geval “nee” te zeggen op vriendschapsverzoeken en instagram iets meer af te schermen al een goede eerste stap is.
  Grace onlangs geplaatst…Weekendtips Zeeland #4 – Naar een festival in ZeelandMy Profile

  Beantwoorden
  • lifebyannemijn
   7 juni 2016 at 12:33 (2 jaar ago)

   Dat scheelt inderdaad wel denk ik!

   Beantwoorden
 6. wendy
  4 juni 2016 at 11:42 (2 jaar ago)

  ik vind het heel goed dat je dit doet. Een client moet niet teveel over jou kunnen vinden. Dat schaadt denk ik de band die tussen jullie is. Door ze te blokkeren voorkom je gewoon dat ze je kunnen vinden.

  Beantwoorden
  • lifebyannemijn
   7 juni 2016 at 12:33 (2 jaar ago)

   Helemaal mee eens!

   Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge