Drie weken veganistisch – hoe gaat het tot nu toe?

vegan pannenkoek

Vandaag eet ik precies 3 weken veganistisch! Inmiddels heb ik heel wat uurtjes in de keuken gestaan, nieuwe recepten opgezocht en uitgeprobeerd en ik leef nog steeds! Nou is dat even mooi meegenomen ;). Vandaag vertel ik jullie hoe de afgelopen 3 weken geweest zijn. 

De afgelopen 3 weken waren niet de meest makkelijke weken van mijn leven maar wel de meest bewuste weken. Op het gebied van eten in ieder geval. Ik heb zo ongeveer ieder etiket bekeken en ben me meerdere keren wezenloos geschrokken. Dit eetpatroon heeft me zo bewust gemaakt van wat je normaal maar gewoon in je mond stopt. En vaak ook nog eens zonder er bij na te denken, dat is misschien nog wel het ergst van alles. Veganistisch eten is me eerlijk gezegd niet echt meegevallen. Oké, doordeweeks wanneer ik de tijd had ging het prima. Ik heb tot nu toe 15 dagen (maandag t/m vrijdag) compleet veganistisch gegeten en 6 dagen (weekend) af en toe wat ‘gecheat’.

Weet je in hoeveel vegetarische producten er nog: melkeiwitten, roompoeder, weipoeder, kippenei-eiwit of droge melkbestanddelen zitten? En dit is dan nog maar een kleine opsomming. Hierdoor zakte de moed soms wel even in mijn schoenen. Dan denk je een vleesvervanger te hebben gekocht maar dan blijkt dit alsnog niet veganistisch te zijn. Heel vervelend! Zeker wanneer iemand anders voor je kookt en speciaal voor jou zoiets gekocht heeft. Ik moet zeggen dat ik zulke dingen dan ook weleens door de vingers gezien heb hoor. Zeker wanneer er op een product stond: Kan sporen van melk bevatten. De kans dat er echt melk in zit is zo klein.

Toch maakte het veganistische eten me wel erg creatief. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder mijn wekker zette om ’s ochtends veganistische havermoutpannenkoeken te staan bakken in de keuken. Of wat dacht je van vers sinaasappelsap persen? Nou de afgelopen weken is dit dus meerdere keren voorgekomen, op zijn zachtst gezegd: bijzonder! Naast veel zelf maken heb ik de supermarkt nog wat vaker onder de loep genomen. Zo ontdekte ik vegan pure chocolade vla en verschillende soorten yoghurt van Alpro Soja. Ook heb ik nu best wel wat vleesvervangers geprobeerd en ik moet zeggen, ze smaken me allemaal best wel goed. Ik had verwacht dat zoiets ontzettend droog en taai zou zijn maar ik sommige vleesvervangers vind ik nu zelfs lekkerder dan gewoon vlees. Dat geldt overigens niet voor alles hoor.

In de weekenden was het soms wat minder makkelijk. Toch heb ik wel mijn best gedaan om op die momenten bewuste keuzes te blijven maken. Zo ging ik bijvoorbeeld voor pure hagelslag op mijn brood (niet echt healthy maar wel vegan) of schepte ik wat meer groente op.

Inmiddels heb ik heel veel respect voor mensen die met volledige overtuiging veganistisch eten. Er blijft een hoop over wat je echt wel mag eten maar toch ook heel veel wat er niet meer mag. Het is even een omschakeling en ik heb er heel veel bewondering voor wanneer jij deze knop omgeschakeld kunt blijven houden.

Voor mij staan er nog 10 dagen op de kalender om dit avontuur vol te houden. En dat gaat me lukken! Ik ga mijn uiterste best doen om van deze 10 dagen een veganistisch feestje te maken. Daarna deel ik uiteraard de resultaten van mijn lichaam en huid! Stay tuned.

Liefs, Annemijn 

 

1 Comment on Drie weken veganistisch – hoe gaat het tot nu toe?

  1. Sofie
    30 januari 2017 at 11:17 (2 jaar ago)

    Etiketjes lezen, daar schrik je van he. Inmiddels heb ik mijn vaste producten (ik eet niet vegan maar wel suiker-gluten-enummervrij) en hoef ik die etiketjes niet zo vaak meer te lezen, behalve als ik nieuwe producten tegenkom natuurlijk. Ik vind het echt interessant om je vegan avontuur te volgen, ben benieuwd naar het vervolg!
    Sofie onlangs geplaatst…Kijktip: 3 x films die raken op NetflixMy Profile

    Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge