6 tips voor een fijn sollicitatiegesprek

envelop
De afgelopen weken heb ik ontzettend hard gezocht naar een afstudeerstage. Volgend jaar moet ik namelijk afstuderen voor mijn opleiding Social Work. Maar voor je een afstudeerstage kunt bemachtigen moet je natuurlijk een hoop solliciatiebrieven schrijven en sollicitatiegesprekken voeren. Tijdens het voeren van deze gesprekken ben ik tot een aantal tips gekomen. Lees snel verder!

1. Wees jezelf.
Dit klinkt zo normaal maar het helpt echt. Ze prikken er zo doorheen zodra jij je anders voordoet dan je bent. En je kunt je immers niet altijd anders voordoen dan je bent dus wees jezelf. Dat scheelt gelijk een hoop stress.

2. Schrijf van te voren op wat je krachten en/of leerpunten zijn.
Dan heb je antwoorden op vragen die ze sowieso gaan stellen.  Ik heb voor mezelf opgeschreven wat mijn sterkte punten en mijn zwakke punten zijn. Zo kon ik makkelijker antwoorden tijdens het gesprek. En zo beperk je de ongemakkelijke stiltes.

3. Zorg dat je al wat weet over de organisatie/bedrijf/instelling.
Wanneer je al wat weet over de plaats en functie waar je naar solliciteert, kom je gelijk een stuk enthousiaster en slim over. Natuurlijk gaat het er hierbij niet alleen maar om hoe je over komt maar is het ook fijn voor jezelf om te weten wat ze van je verwachten.

4. Schrijf je vragen op.
Heb je thuis al vragen of bedenk je tijdens het gesprek vragen? Schrijf ze op en stel ze. Persoonlijk vind ik het vervelend om na het gesprek nog vragen te hebben. Dus je kunt ze beter maar gelijk stellen dan ben je ook duidelijk naar de persoon waar je het gesprek mee hebt.

5. Vraag wat zij van jou verwachten en vertel wat jij van hen verwacht.
Het kan fijn zijn om te weten wat een ander van jou verwacht. Dus is dus ook goed om te vragen. Maar het kan ook erg handig zijn om te vertellen wat jij van hen verwacht. Duidelijkheid!

6. Laat na het gesprek wat van je horen mits dat mogelijk is.
Soms kan het fijn zijn om jouw gevoel te delen met je gesprekspartner.  Achteraf een mail sturen met jouw ideeën over het gesprek is dan ook geen slecht idee. Dit kan natuurlijk niet altijd maar wanneer het kan én gepast is zou ik het doen. Zo wek je ook de indruk dat je waarde hecht aan het gesprek en de eventuele baan of stage.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips maar deze punten kwam ik zelf tegen toen ik aan het solliciteren was. Ik hoop dat ik je er mee kan helpen.

Zijn jullie momenteel aan het solliciteren? Of heb je nog goede tips?

Liefs, Annemijn

4 Comments on 6 tips voor een fijn sollicitatiegesprek

 1. Eline
  18 april 2015 at 13:36 (3 jaar ago)

  Jaa ik ben ook aan het solliciteren! Afgelopen week heb ik een hele week gewijd aan het sollicitatieproces dus als je nog nieuwsgierig bent naar tips over je cv, motivatiebrief of het gesprek dan kun je zeker even kijken!

  HEEL VEEL SUCCES 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Openingszinnen..My Profile

  Beantwoorden
 2. Miriam
  19 april 2015 at 20:02 (3 jaar ago)

  Het is dat ik sinds kort super fijne baan heb…. maar goede en handige tips! 😀

  Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge