20 gedachten die door je hoofd gaan wanneer je je scriptie moet presenteren/verdedigen

scriptieartikel

Na een aantal jaren zwoegen aan je studie komt er dan toch een tijd waarin je mag gaan afstuderen. Spannend! Om die periode af te sluiten krijg jij meestal de (zware) taak om je scriptie voor een jury te presenteren en verdedigen. Dit heb ik afgelopen week ook moeten doen. Vandaag deel ik 20 gedachten die door je hoofd gaan wanneer je je scriptie moet presenteren en/of verdedigen.

1. Shit, hierna moet ik!

2. Ben ik niks vergeten?

3. Wat nou als ik toch iets vergeet?

4. Pff, wat duurt het lang voordat ik aan de beurt ben!

5. Ik zie er zo tegen op maar ik wil er ook graag van af zijn.

6. Let’s do this!

7. Wat als ik mijn tekst ga vergeten?

8. Shit, die jury stelt zulke moeilijke vragen. Dit ga ik nooit halen!

9. Ah nee zenuwen!

10. Ik moet plassen…

11. Praat ik niet te snel?

12. Zullen ze het niet saai vinden?

13. Wat als ik een vraag niet kan beantwoorden?

14. Zou dit al een voldoende waard zijn?

15. Ik moet wéér plassen! Maar dat kan echt niet nu…

16. Nog even doorzetten.

17. Blijf ik wel binnen de tijd?

18. Kunnen ze zien dat ik zenuwachtig ben?

19. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest!

20. Oké, ik kan dit en ga mijn uiterste best doen!

Ik heb vorige week mijn scriptie moeten presenteren en verdedigen en ik kan je vertellen dat ik al deze gedachten door mijn hoofd heb laten spoken. Jeetje, wat was ik zenuwachtig! Op de dag zelf viel het op zich nog wel mee maar de dagen voorafgaand waren echt heel erg! Ik kreeg geen hap door mijn keel. En daar heb ik normaal gesproken nou echt nooit moeite mee, haha. Als feedback van de jury kreeg ik te horen dat ik erg rustig een kalm was tijdens mijn presentatie. Jeetje! Zo voelde ik me totaal niet. Gelukkig is dat hen niet opgevallen.

Mocht je je scriptie nog moeten presenteren en/of verdedigen dan wens ik je alvast heel erg veel succes! Geloof in jezelf! Bij mij heeft het heel veel geholpen door thuis voor de spiegel en voor mijn ouders te oefenen. Bij ons moest het binnen 15 minuten maar het mocht ook niet veel korter zijn. Ik heb vriendinnen gevraagd om hun hand op te steken wanneer ik op 10 minuten zat. Zo wist ik precies wanneer ik nog vijf minuten had om mijn presentatie af te kunnen ronden. Wanneer dit van de jury mag, zou ik dit zeker doen!

Veel succes!

Liefs, Annemijn

 

 

 

3 Comments on 20 gedachten die door je hoofd gaan wanneer je je scriptie moet presenteren/verdedigen

 1. anneleen
  13 juni 2016 at 13:40 (2 jaar ago)

  Gelukkig ben ik afgestudeerd en hoef ik geen scriptie meer te schrijven… Ik vond dit vorig jaar ook een zéér zenuwslopende periode!
  anneleen onlangs geplaatst…Daguitstapje naar BredaMy Profile

  Beantwoorden
 2. Sylvia
  18 juni 2016 at 08:41 (2 jaar ago)

  Ik heb de mazzel dat ik mijn scriptie niet hoef te verdedigen: gewoon inleveren, punt erop en klaar 😉 Wel heb ik volgende week zaterdag nog een speciale afstudeeruitreiking, dat wordt in toga over het Vrijthof 😀

  Beantwoorden
 3. Eliza
  1 oktober 2016 at 12:27 (2 jaar ago)

  Ik heb mijn scriptie wel moeten verdedigen. Vooral goed je scriptie kennen van binnen en van buiten, zodat je de vragen kan beantwoorden. Daarnaast heeft het bij mij ook geholpen door de structuur goed op orde te brengen, wellicht handig voor diegene die een marketingplan moeten schrijven: http://www.marketingscriptie.nl/strategisch-marketingplan-schrijven/ (heeft bij mij goed geholpen). Daarnaast oefen het een keer voor een vriend of vriendin 🙂

  Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge